Om Færder Nasjonalpark

I Færder nasjonalpark finnes blankskurte svaberg, verdifulle strandenger, varmekjære skoger, og et rikt plante- og insektsliv. Tilsammen utgjør dette et unikt biologisk mangfold. I nasjonalparken finnes også kulturminner fra bronsealderrøyser til nyere tids kulturminner.

Bilde av Færder fyr i det fjerne
Færder fyr sett fra Hoftøya. Foto: Kyrre Hurum

FAKTA

Foto: Erik Bleken
Svaberg-Sandø-foto-ASjømæling
Svaberg-Sandø-mot-syd-foto-ASjømæling

Færder nasjonalpark med sine øyer er preget av mange istiders skuringer og stort artsmangfold og menneskers bruk og påvirkning. 

Området kan deles inn i: ytterskjærgården, mellomskjærgården og innerskjærgården, og med en særlig variert og mangfoldig vegetasjon. Alt fra øyer med skogslandskap, til øyer med kratt og buskvegetasjon og en rekke planter, til nesten nakne små holmer og skjær.

Nasjonalparken har store verneverdier, både fra naturens side og gjennom den lange kulturhistorien som har preget området.  Vi finner et særlig stort mangfold på øyene Sandø, Mellom Bolæren, Østre Bolæren og Østre Bustein, og på land i Moutmarka.

Nasjonalparken blir mye benyttet til båtliv, fritidsfiske og annen rekreasjon, samt sjøbaserte næringer som fiskeri og sjøfart, og guidede båtturer.

Nærliggende nasjonalparker

Færder nasjonalpark dekker skjærgården utenfor Nøtterøy og Tjøme og ligger i Færder kommune, på vestsiden av Ytre Oslofjord. I øst grenser Færder nasjonalpark til Ytre Hvaler nasjonalpark, som igjen har grense til Kosterhavet Nationalpark (Sverige). Litt sydvestover, ved Kragerø, ligger Jomfruland nasjonalpark, og ved Arendal ligger Raet nasjonalpark.

Ytterskjærgården

Færder nasjonalpark er kjent for sitt gode klima og store biologiske mangfold. Det gjelder både naturtyper og enkeltarter, både karplanter, sopp og insekter. Jordsmonn, sjø og vind påvirker artssammensetningen og vekstformene i skjærgården.
Øyer og holmer i ytterskjærgården er i hovedsak vegetasjonsløse, og det lille plantelivet som finnes er ofte knyttet til sprekker og små flater med løsmasser. Her finnes nøysomme, vanlige arter som fjørekoll og bergknapp, men også sjeldenheter som gul hornvalmue. Der det ikke er jord, kan fjellet være dekket av messinglav og andre lavarter.

Store Rauer Foto: ASjømæling
Messinglav på Store Rauer Foto ASjømæling

Mellomskjærgården

I mellomskjærgården er vegetasjonen bedre utviklet og langt større artsrikdom. Her finner vi bedre jordsmonn, og innenfor strandkanten finnes ofte tørrenger som går over i busk- og trevegetasjon. Der det finnes skjellsand er engfloraen spesielt godt utviklet. I tørrengene vokser gress, mose, lav og urter. I disse engsamfunnene finner vi ofte sjeldne og til dels truede plantearter. Buskvegetasjonen danner ofte tette kratt av arter som slåpetorn, hagtorn, rose, berberis og einer. Mange av disse krattene er gode skjulesteder for småfugl.

Engmarihånd-Moutmarka-Foto-ASjømæling
Engmarihånd-Moutmarka-Foto-ASjømæling

Innerskjærgården

De fleste øyene i innerskjærgården er skogkledte. Her finnes de vanlige tresortene som furu, gran, barlind og svartor, men også edeløvtrær. Flere av øyene i inn- og midtskjærgården har en tydelig kulturpåvirket vegetasjon som følge av tidligere bosetting og jordbruksdrift. Her kan man fortsatt finne rester av den gamle slåtte- og beitemarksfloraen, som for eksempel marianøkleblom, nyresildre, kattefot, blåklokke og fioler.
Gravrøys på Vestre Bolerne - Foto: Birgit Broso

Genressurser

Færder nasjonalpark har også et særlig rikt genetisk mangfold. Norsk genressurssenter arbeider med å bevare et utvalg av ville plantearter i Norge, slik at genvariasjonen kan bevares og utvikle seg videre. Genressurssenteret har valgt ut ca. 200 plantearter til dette formålet i Norge, og over 100 av disse finnes i Færder nasjonalpark. Plantene omtales ofte som «kulturplantenes ville slektninger» eller CWR arter (Crop Wild Relatives). Det foregår også et nordisk samarbeid om dette tema.
Bergmynte-CWR-Foto-ASjømæling
Bergmynte-CWR-Foto-ASjømæling

NATURVERDIENE

Les mer om NATURVERDIENE
Blomstring i Færder nasjonalpark foto-ASjømæling
Blomstring i Færder nasjonalpark foto-ASjømæling

GEOLOGI

Les mer om GEOLOGI
Svaberg-Moutmarka-Færder-nasjonalpark-foto-Kim-Abel
Svaberg i Moutmarka i Færder nasjonalpark en grå og overskyet dag.

KULTURHISTORIE

Les mer om KULTURHISTORIE
Bosettingsruiner-på-Ildverket-Foto-ASjømæling
Bosettingsruiner-på-Ildverket-Foto-ASjømæling

FORVALTNING OG OPPSYN

Les mer om FORVALTNING OG OPPSYN
Nasjonalparkskilt-droneforbud-Moutmarka-foto-ASjømæling
Nasjonalparkskilt-droneforbud-Moutmarka-foto-ASjømæling

Kontakt oss