Færder nasjonalparkstyre har utarbeidet en besøksstrategi for nasjonalparken. Målet er å ønske besøkende velkommen inn og gi gode opplevelser, og samtidig ivareta verneverdiene. Besøksstrategien er nasjonalparkforvaltningens plan for besøksforvaltning. Hovedinnfallsporter er områder med god infrastruktur, servering og overnatting og god informasjon. Nasjonalparkstyret har definert Tønsberg havn (gjestehavn), Østre/Vestre Bolæren gjestehavner og Verdens ende med gjestehavn og Besøkssenter som hovedinnfallsporter. Øyer med utvidet tilrettelegging er Mellom-Bolæren, Hvaløy og Ildverket og Moutmarka. Øvrige områder har mindre eller ingen tilrettelegging. På de neste sidene omtales noen av disse områdene. Nasjonalparkstyret er opptatt av bærekraft og har omtalt dette i besøksstrategien.
Bolærneøyene
Bolærne er en øygruppe full av opplevelser. Her kan du sole deg, bade, fiske, gå kyststien gjennom skog og på svaberg, oppleve imponerende forsvarsanlegg og dyster krigshistorie. Det er fergetransport i helgene på vår og høst, og hver dag i sommersesongen.
Østre Bolæren har god infrastruktur og servicefunksjoner, med servering og overnattingsmuligheter, det samme har Vestre Bolæren.
Mellom-Bolæren er full av kulturminner, fra bronsealderrøyser, eldre bosetting til rester av krigsfangeleir, men også svært varierende og flott natur.
Les mer her…
Verdens Ende
Hit har turister søkt seg siden 1930-tallet, og vippefyret er selve symbolet på Tjøme. På toppen finner du Besøkssenter Færder nasjonalpark med restaurant i første etasje. Uteområdet gir mulighet for bading og naturopplevelser.
Her kan du finne mer informasjon om aktiviteter mm. i Tønsberg og Færder
Aktiviteter og opplevelser i Færder og Tønsberg – Færder & Tønsberg 365 (faerdertonsberg365.no)
Velkommen til Færder nasjonalparkkommune – Færder kommune (faerder.kommune.no)
Moutmarka
Moutmarka er et særpreget kystområde med store natur- og verneverdier. Området er mye benyttet til tur- og rekreasjon, og forvaltningen har tilrettelagt med toaletter og tre bålplasser m/benker.
Den merkede kyststien går på svaberg, over rullesteinsstrender og gjennom skogområder. Her er et vell av sjeldne arter og vakre karplanter, beitemarkssopper, insekter og et rikt fugleliv. Moutmarka har stor variasjon i vegetasjonstyper, og våtmarksområdet Skjælva er vertsområde for flere alger og vannlevende insekter.
Det er ikke tillatt å telte i Moumarka, men flere campingplasser i nærheten.
Færder fyr
Ytterst i havgapet ligger Færder Fyr, et ikon som markerer innseilingen til Oslofjorden. Fyret er et viden kjent navigasjonsmerke for både små og store båter, helt siden 1697 på øya Store Færder, og fra 1857 på den lille øya Tristein.
Hele fyrstasjonen ble fredet i 1997. Bygningen som er kystled kalles for Signalboligen og er den sydligste boligen. Øya er ikke stor, men har grønne flekker her og der og vakre blomster som har funnet sin plass. Nyt bølgeskvulp, soloppgang og solnedgang og senk skuldrene. Færder Fyrs Venner har driftsansvaret for kystledhytta, og vil ha vertskap i sommersesongen.
Færder fyr Signalboligen – Oslofjordens Friluftsråd
Fyret på Store Færder
Færder fyr, ytterst i havgapet på øya Tristein, er et kjent og kjært landemerke for alle som ferdes i nasjonalparken. Det har det vært i mer enn 160 år. Men det var på den større øya Store Færder litt lenger nord det hele startet, allerede i 1697. Her bodde det på det meste fire familier som driftet fyret, før det ble flyttet til Tristein i 1857.
Fulehuk
I mellomskjærgården, lengst øst, ytterst mot Oslofjordens innseiling, ligger den gamle fyrstasjonen Fulehuk. Fyret ble etablert i 1821 og nedlagt i 1989. I dag driftes fyret av Fulehuks venner for uleie. Sjøbua er kystledhytte i sommersesongen.
Bookingforespørsel – Fulehuk Fyr
Eller kystledhytta Fulehuk Sjøbua – Oslofjordens Friluftsråd
Ildverket
Ildverket er en av øyene i besøksstrategien til Færder nasjonalpark, og en av «øyer og områder med utvidet tilrettelegging».
Ildverket er en av kystperlene for båtfolket og padlere. Paradisbukta bærer sitt navn med rette, med flott sandstrand, svaberg og badeplasser i øst og vest og kyststi over øya. Her er bryggeanlegg for småtbåter. Øya har renovasjon og toaletter, samt ei lita kystledhytte, teltplasser og gapahuk. Det er flere tilrettelagte bålplasser på øya, og disse skal benyttes ved grilling eller bål. Det går beitedyr på øya som skjøtselspleiere, så vis hensyn og ha hunden i bånd.
Kystledhytta kan du bestille her Ildverket – Oslofjordens Friluftsråd. Du finner også flere hytter i randsonen, bland annet på Sandøsund og på Tjønneberget.
Hvaløy
Hvaløy er en av øyene i besøksstrategien til Færder nasjonalpark, og en av «øyer og områder med utvidet tilrettelegging».
Hvaløy ligger lett tilgjengelig fra Tønsberg og Nøtterøy og er et godt utgangspunkt for dagsutfart, både for småtåber og padlere. På Hvaløy har det vært bosetting siden 1600-tallet, og det vakre kulturlandskapet med steingjerder og gamle beitemarker er flott å rusle tur i. Det er merket kyststi på øya, som også tar deg til toppen med flott utsikt og en fin bronsealderrøys.
Øya har fine badeplasser, toalett i nord og brygge i øst, og teltmuligheter. Det er tilrettelagte bålplasser på øya, som skal benyttes til grilling og bål. Det går beitedyr på øya, så vis hensyn og ha hunden i bånd.
Nær nasjonalparken
Steder å se nær nasjonalparken er eksempelvis: Torås Fort, Fjærholmen, Sandøsund og Tønsberg havn.
Kystledhytter i nasjonalparken, i randsonen og andre steder kan bestilles her: