Forvaltning og oppsyn

Skjærgården øst for Nøtterøy og Tjøme er et særegent kystlandskap med stor naturrikdom, lite berørte naturområder og mange kulturminner

Færder nasjonalparkstyre

Denne siden viser faktainformasjon om Færder nasjonalparkstyre. Her finnes kontaktinformasjon til styret, nasjonalparkforvalter og rådgivende utvalg. Alle styremøter, innkalling, styresaker og protokoller vil også finnes på denne siden.

Bilde av Færder fyr i det fjerne
Færder fyr sett fra Hoftøya. Foto: Kyrre Hurum

Færder nasjonalpark ble vernet 23. august 2013. Oslofjordområdet har landets største artsmangfold, med det største antall sjeldne og truede arter. Sommertemperaturen er avgjørende for plantearters utbredelse, og de gunstige temperaturforholdene langs Oslofjorden og Skagerakkysten fører til at det i dette område finnes flere varmekjære strandplanter enn noe annet sted langs norskekysten.

Færder nasjonalpark utmerker seg også med å ha et særlig rikt genetisk mangfold. Mange av kulturplantenes ville slektninger (CWR) finnes her, og det er ønskelig å bevare disse i sitt naturlige og opprinnelige miljø.

I nasjonalparken finner vi en rekke sjeldne og truede karplanter, men det er også registrert et stort antall beitemarkssopper i områder som tidligere har vært knyttet til landbruksdrift og beiting, både sjeldne og truede arter. I nasjonalparken finner vi blant annet Norges eneste bestand av Sandtimotei.

Sandø-foto-A-Sjømæling
Sandø-foto-A-Sjømæling

Insektlivet på Sandø er vurdert som unikt i norsk sammenheng, men også interessant internasjonalt. Sjeldne arter er påvist både på sandstrand, tangvoller, sump, strandeng, buskvegetasjon og morkne løvtrær. På Østre Bolæren er det registrert mer enn 900 sommerfuglarter, og Moumarka har en fauna av virvelløse dyr som regnes som unik i nasjonal sammenheng, i tillegg til mange sjeldne biller og sommerfugler.

Området er svært viktig trekkområde for både sjøfugl og andre fuglearter, med flere hvile- og rasteområder. Langs kysten lever steinkobbe,

Størstedelen av nasjonalparken er sjøareal og sjøbunn. Den marine delen av nasjonalparken inneholder et stsort mangfold av naturtyper og miljøforhold som gir grunnlag for en rik ogmangfoldig floa og fauna, både på grunt og dypt vann. På to steder i nasjonalparken er det etablert hummerfredningsområder.

Arne-Fjellberg-Anne-Sjømæling-Sandø-Foto-Sissel-Christoffersen
På-insektsafari-Sandø-Arne-Fjellberg-Anne-Sjømæling-foto-Sissel-Christoffersen

Området Færder nasjonalpark er også et utpreget kulturlandskap., det vil si et landskap som er tydelig påvirket av mennesker bruk og ressursutnytting. Begrepet brukes gjerne om et landskap som er formet av tradisjonell jordbruksdrift, men i dette skjærgårdsområdet er det meningsfylt også å ta med andre former for kulturpåvirkning.

Gjennom historien har så godt som alle øyer og skjær med vegetasjon vært utnyttet til dyrking, slått, beite, jakt og fangst. I tillegg har mange av de vegetasjonsløse holmene og skjærene kulturhistoriske spor etter blant annet fiskeri, sjøfart, skipsbygging, losvesen, fyrvesen, steinindustri og militær aktivitet.

Kulturminnene i nasjonalparken er dermed mange og varierte og strekker seg over et langt historisk spenn. I nyere tid har friluftsliv og rekreasjon også satt sitt preg på mange øyer.

Storfe-beiting-i-nasjonalparken-foto-ASjømæling
torfe-beiting-i-nasjonalparken-foto-ASjømæling

Kontakt oss