Naturglede i 2021

Tang og tare, leppefisk, sjøstjerner, sol og sommer, blide folk, styrtregn, måker som stjeler krabbefiskesnører og førstehjelp til en … strandkrabbe!? Sommeren 2021 var proppfull av naturopplevelser for både naturveiledere og publikum. Våre supre naturveiledere brukte sommerdagene utendørs blant turister og hyttefolk for å formidle om Færder nasjonalpark og mere til. Og til å svare på spørsmål som «Hvordan er tilstanden til Oslofjorden? Hvor stor blir en ulke? Hvor kan man telte, og … Kan jeg låne trillebåren din?». Man skal være forberedt på det meste på Verdens Ende!

Kunnskap til folket!

I mars fikk besøkssenteret og nasjonalparken tildelt midler fra Miljødirektoratet til å drive med naturveiledning for publikum i den hektiske sommersesongen! To naturveiledere jobbet daglig med å spre naturglede og kunnskap til publikum på Verdens Ende. Noen dager tok vi også turen til Østre Bolærne, Ildverket og Tønsberg Brygge for å nå ut til enda flere mennesker. Målet med prosjektet var å formidle kunnskap om naturverdiene under og over vann i Færder nasjonalpark, men også gi turistinformasjon for å tilrettelegge for gode friluftslivsopplevelser, redusere slitasje og minske avtrykk i naturen, og generelt skape gode gjesteopplevelser.

Å oppleve naturen og få kunnskap om den er alfa omega, for det du vet noe om – det bryr du deg om! Naturveilederne våre ble kjempegodt mottatt av publikum og opplevde at dette er et tilbud folk virkelig setter pris på. Nesten 5000 mennesker fikk direkte naturveiledning i løpet av sommeren. Dette er noe vi ønsker å fortsette med i 2022 og årene fremover!

Hva lever egentlig i fjæra?

Syns du det bare ser brunt og stille ut når du kikker ned i fjæra? Da må du bare kikke litt nøyere! I fjæra er det et yrende liv, ja det en hektisk storby med både dramatikk og romantikk. Men det meste av dette gjøres i kamuflasjedrakt! For å hjelpe deg med å se nærmere på livet i fjæra har vi laget et midlertidig akvarium ved gjestehavna på Verdens Ende som var i flittig bruk i sommer! Hver dag vi var på Verdens Ende fylte naturveilederne akvariet med sjøvann, fanget levende dyr i teiner og viste frem til voksne og barn. Og for noen morsomme historier de har disse dyrene! Det blir mye latter og utrop rundt akvariet når vi forteller om helt vanlige dyr i fjæra som gjør de rareste ting for å overleve. Vi bruker også anledningen til å snakke om hvor viktig det er med god dyrevelferd, selv for de dyrene som kanskje ikke ligner så mye på oss selv. Alle dyrene vi fanger blir håndtert forsiktig og sluppet tilbake i sjøen etter en liten stund.

Stort sett går formidlingsarbeidet i å vise frem og fortelle, men innimellom trenger dyrene litt hjelp. I sommer oppdaget vi noe vi aldri har sett før; et blåskjell hadde festet seg på ryggskjoldet til en krabbe, og byssustrådene skjellet lager holdt på å kneble krabben! Flere av krabbebeina var fanget stramt i trådene og det var umulig for krabben å bruke de til å gå eller forsvare seg. Doktor Lundby to the rescue! Med førstehjelpskrinet fremme tok hun saksen fast og klippet trådene vekk fra krabbebeina. Forhåpentligvis ble det litt lettere for krabben etter dette.

Populært med tang og tare!

Noe som virkelig er i vinden for tiden er tang og tare! Da passet det jo utmerket med at det var dette som var hovedtemaet besøkssenteret valgte seg ut i 2021! 28. mai åpnet vi utstillingen «Ting om tang og tare» i foajeen på besøkssenteret finner, hvor vi presenterer de ulike bruksområdene til tang og tare og forsøker å svare på folks spørsmål som «Hva er tang og hva er tare?», «Hva er elefanten i det blå karbonrommet» og «Kan man bytte ut plastemballasje med tang?». Vi arrangerte også to tangkurs i 2021. Ting med tang AS er en flott samarbeidsaktør som har ekspertise på selvplukk av tang og lærer bort hva som smaker best, hvordan man høster det på en bærekraftig måte og hvordan man trygt bruker det i maten. Tenk, ingen matvare er så næringsrik per gram som tang!

 

I tillegg var tang og tare en stor del av sommerens naturveiledning til publikum. «Tang-hjørnet» viste seg å være overraskende populært! Både voksne og barn lyttet fascinert og stilte mange spørsmål når naturveilederne fortalte om og viste frem de ulike tang og tare-artene man finner i fjæra, som martaum, havsalat og grisetang. Det er så mye mer ved tang og tare enn noen sleipe greier man må tråkke på mens man er på vei ut i sjøen for et bad.

Vi håper å gjenta suksessen og gleder oss til mer formidling og naturglede i 2022!

Undervisning, utstillinger og annen formidling

I tillegg til naturveiledning på sommeren har besøkssenteret hatt undervisning for over 2000 elever og lærere i 2021. Vi har arrangert tang-kurs og høstferieaktivitet, samt Færderseminaret – vårt årlige fagseminar, som i år for første gang ble streamet på vår Facebook-side og ble tilgjengelig for enda flere!

På nyåret fikk besøkssenteret to mobile utstillinger i hus. I disse utstillingene kan store og små leke seg mens de lærer om livet i havet og forskningen som pågår i prosjektet Frisk Oslofjord. På Østre Bolærne ble det i sommer åpnet et informasjonspunkt, også med utstillinger om Frisk Oslofjord og los-historien i Færder nasjonalpark. I foajeen på besøkssenteret har vi hatt utstilling om både historien til Fulehuk fyr og om tang og tare. Både besøkssenteret og infopunktet på Bolæren er under utvikling og vil ha enda mer å by på i 2022. Vi gleder oss!