Formålet for Færder nasjonalpark åpner for anledning til friluftsliv, og nasjonalparken ønsker velkommen inn. Gjennom tidene er en rekke øyer og områder sikret for friluftsliv gjennom oppkjøp og avtaler, før området ble etablert som nasjonalpark.
Gjennom friluftsloven og allemannsretten gris brukeren noen rettigheter, men også noen plikter. Det er også verdt å merke seg at det gjelder egne regler i nasjonalparken.
I nasjonalparken er det ikke tillatt å filme med drone eller bruke vannscooter, og noen få steder er det ikke tillatt å telte av hensyn til naturverdiene. Av hensyn til sjøfuglene er det ikke tillatt å gå i land på noen utvalgte områder (sone B) hvor sjøfugl hekker.
Det er også egne retningslinjer for bålbrenning og vedhogst.
Nasjonalparken har også retningslinjer om organisert ferdsel, og kanskje kommer din aktivitet inn under aktivitet som må søke tillatelse.
Se hele verneforskriften her: Forskrift om vern av Færder nasjonalpark, Nøtterøy og Tjøme kommuner, Vestfold – Lovdata
Bål og grill
Du er velkommen til å tenne bål og grille, men dette må aldri skje på svaberg eller annet fjellunderlag. Varmen kan føre til at fjellet sprekker og blir ødelagt for alltid. Svaberg og rullesteinsstrender er blitt til gjennom millioner av år og er uerstattelige.
Du kan heller ikke sette grill direkte på vegetasjon, det er for å unngå brann eller annen skade på vegetasjon.
Tilrettelagte bålplasser må benyttes.
Merk at det er et generelt bålforbud i skog og utmark mellom 15. april og 15. september. Her gjelder særlig aktsomhetsplikten, og bål og grill må alltid slukkes og søppel tas med.
Det er anledning til å tenne kaffebål (lite bål), eller grille på sand og grus uten vegetasjon, nede i vannkanten.
Sanke ved
Vegetasjonen i Færder nasjonalpark er vernet, dette gjelder både på land og i sjø, døde busker og ilanddrevet tang og tare. Død ved er viktig levested for mange insekter. Det er tillatt å bruke noe død ved til bålbrenning (skånsom bruk). Vi anbefaler at man tar med egen ved men kan finne opptenningsved i nasjonalparken.
Forskrift for Færder nasjonalpark, ang. vedsanking
2.1 Vegetasjon på land og i sjø, herunder døde busker, trær og ilanddrevet tang og tare er vernet mot skade og ødeleggelse. 2.2.c. Bestemmelsen i § 3, punkt 2.1 er ikke til hinder for skånsom bruk av nedfalt trevirke til bålbrenning unntatt i en sone på Vestre Bolæren.
Gå tur
Du kan ferdes til fots i hele nasjonalparken, med unntak av sonene for hekkende sjøfugl (sone B) i perioden 15. april-15. juli. Mange av øyene i Færder nasjonalpark er private, og husk derfor på at allemannsretten ikke gir rett til å ferdes på privat innmark uten tillatelse fra grunneier (friluftsloven). Organisert ferdsel kan kreve tillatelse etter «retningslinjer for organisert ferdsel».
Vi oppfordrer til turgåing på merkede kyststier i nasjonalparken. Det er merket kyststi på Moutmarka, Ildverket, Hvaløy, Vestre-, Mellom- og Østre Bolæren.
Hund
Det er båndtvang i Færder nasjonalpark fra 1. april til 15. oktober. I sonene for hekkende sjøfugl (sone B) er det båndtvang hele året. Vår, sommer og fram til ca. 15. oktober går det beitedyr i Færder nasjonalpark, og som hundeeier er du ansvarlig for at hunden ikke skader eller plager beitedyr, ville dyr eller fugler.
Vannscooter
Det er forbud mot bruk av vannscooter i hele nasjonalparken.
Båt
Du kan kjøre båt i hele nasjonalparken. Du kan ikke gå i land i sonene for hekkende sjøfugl (sone B) i perioden 15. april til 15. juli. I denne perioden kan du kan heller ikke være nærmere enn 50 meter fra land (sone B). Dette gjelder også surfing, padling, dykking og annen type vannsport.
Vis ellers hensyn til sjøfugl hele året når du ferdes i båt, padler, seiler, surfer eller annen type vannsport. Husk også fartsgrenser i smale sund, her har Kystverket laget en app som viser fartsgrenser i sjø.
Tømming av båttoalett
Tømming av båtseptikk er forbudt i nasjonalparken. Det finnes etter hvert flere tømmestasjoner: Tønsberg kommune har tømmestasjoner i Valløy båthavn og Tønsberg gjestehavn. Færder kommune har tømmestasjoner på Verdens Ende, Sandøsund, Kjøpmannskjær, Knarberg, Tenvik og Østre Bolæren.
Droner
Flere og flere ønsker å fly med drone for å filme og ta bilder i flott natur.
Droneflyging er ikke tillatt i Færder nasjonalpark.
Rasting og telting
Du er velkommen til å raste og telte i utmarka, men med noen få unntak. Det er forbudt å telte hele året i sone for hekkende sjøfugl (sone B), på Ruseodden på Østre Bolæren, på Sandø, på Østre Bustein og i Moutmarka i sone C. Ellers er hovedregelen friluftsloven, at du kan telte i inntil to døgn uten grunneiers tillatelse. På de statlig sikrede øyene i nasjonalparken kan du telte inntil 14 dager.
Det er fine teltplasser blant annet på Østre og Vestre Bolæren, Hvaløy og Ildverket. Husk at en del av øyene i nasjonalparken er private, og at organisert ferdsel kan kreve tillatelse fra nasjonalparkforvaltningen.
Søppel
Søppel skal ikke legges igjen eller brennes i nasjonalparken. Det finne noen renovasjonspunkter i tilknytning til toaletter, benytt disse eller ta gjerne med ditt eget søppel hjem om punktene er fulle.
Du kan også bidra i søppeldugnad (marin forsøpling) når du er ute på tur.
Fiske, plukke, sanke og fiske
Det er lov å sanke skjell og tank og plukke bær og sopp til eget bruk. Det samme gjelder plukking av vanlige blomster.
Men kysttorsken i Oslofjorden er fredet hele året og skal ikke fiskes. Hummer har egne fredningsområder innenfor parken hvor fiske er forbudt hele året. Det er ellers kun tillatt å fiske hummer i perioden 1 oktober til 30. november. Det er lov å jakte, fangst og fiske .
Verneforskrift
3.2 Bestemmelsene i § 3.1 er ikke til hinder for jakt, fangst og fiske i samsvar med gjeldende lovverk. Det samme gjelder sanking av skjell til eget bruk.
Jakta på ærfugl startar 1. oktober | Statsforvaltaren i Vestfold og Telemark (statsforvalteren.no) (informasjon om jakt i skjærgården)
Rullestein / Løsmasser
Det er ikke tillatt å flytte på løsmasser, rullestein eller lignende. Det betyr blant annet at det ikke er lov å bygge varder eller annet i rullesteinsstrender.
Sjøfuglreservater
I sone B er det i tiden fra og med 15. april til og med 15. juli forbud mot all ferdsel på land og på sjø nærmere enn 50 mer fra land. Dette omfatter også surfebrett, seilbrett, kiting, paraglider og lignende samt dykkeaktivitet.
Se kart over soner for hekkende sjøfugl
Miljøstatus Kart – Sjekk miljøtilstanden på kart (miljodirektoratet.no)