I Færder nasjonalpark er det lov å høste naturens vekster til eget bruk. Nå bugner det for eksempel av nyper, bjørnebær, slåper og einerbær. Vi har plukket ut noen oppskrifter, men har du noen gode tips, del det gjerne ved å sende en melding til oss på Facebook!
Rynkerose
Noe av det som bugner mest om dagen er nyperoser, eller rynkerose (Rosa rugosa). Dette er en såkalt «skadelig fremmed art», som ikke naturlig hører hjemme i Norge. Senere år har den spredd seg enormt, også inne i Færder nasjonalpark, hvor den fortrenger andre planter. Den sprer seg både med fugler som spiser nypene, og når nypene havner i sjøen og drifter med havstrømmene. Du kan hjelpe til i dugnaden med å hindre mer spredning ved å plukke nypene og bruke det som mat. En vinn-vinn-situasjon altså!
Nypemos fra rynkerose
Kilde: Sidsel Christoffersen
- 3 dl vann til 1 kg nyper
- Kokes møre i vann (ca 1 time under lokk)
- Moses med moseapparat, eller moses gjennom en sil
- Vei opp den ferdige mosen
- Kok inn med 20 % sukker, dvs. 200 gram per kilo
- Kan tilsettes syltepulver og saft fra pressa sitron
- Has på rengjorte, varme glass.
Slåpe eller slåpetorn
Slåpetorn er, i likhet med rynkerose, en art i rosefamilien. Buskene i Færder nasjonalpark er som regel 1-2 meter høye. Den har hvite blomster tidlig på forsommeren, og små blåduggede steinfrukter (slåper) på høsten. Av slåpene kan det lages likør og en vin som kan minne om portvin. Barken kan visstnok brukes til garving og har i folkemedisinen vært brukt mot frysninger og som avførende og urindrivende middel.
Slåpesaft
Kilde: Nyttevekster
- 1 kg slåper som har hatt en frostnatt eller vært innom fryseren (prikkes gjerne med nål)
- 5 dl vann, kokende
- 5-6 dl farin
- 2-3 ml atamon (butikk) eller natriumbenzoat (apotek)
Legg rensede og skylte slåper i en kjele av rustri stål eller et plastkar, hell over kokende vann, sett på lokk og la stå 24 timer.
Sil av saften, kok den opp og hell over slåpene igjen. La stå nye 24 timer.
Gjenta prosessen en tredje gang.
Sil saften, ha i sukkeret
Kok opp under omrøring.
Ta kjelen av varmen og skum godt.
Rør inn konserveringsmiddelet i en skje saft og bland med resten av saften.
Fylles på rene, varme flasker som korkes tett.
Bjørnebær
Bjørnebær er nok en plante fra roseslekten. Her finnes det mange arter som er vanskelig å skille fra hverandre. Men felles for dem er at bærene smaker godt! De kan brukes som de er, og som følge både til iskrem, kaker og annen dessert. De blir også brukt til å lage syltetøy, marmelader, smoothie og likør.
Bjørnebærpai
Kilde: godt.no
- 3 dl hvetemel
- 100 g smør
- 1 dl sukker
- 3 ss vann
- 5 dl bjørnebær
- 5 dl vaniljekrem
Sett steikeovnen på 200 grader.
Kjør ingrediensene til paibunnen i en kjøkkenmaskin.
Trykk ut deigen i en smurt paiform og prikk bunnen med en gaffel (for å unngå luftbobler)
Stek paiskallet i 10 minutter på 200 grader.
Avkjøles før vaniljekremen (bruk gjerne ferdigkjøpt vaniljekrem) fordeles på paibunnen.
Dryss over bjørnebær.
Stekes videre på 200 grader i 20 minutter.
Serveres lunken, gjerne med litt is eller pisket krem til.
Einer
Hvem har vel ikke gått «rundt en enebærbusk»?! Einer vokser over hele landet, helt opp til 1700 meter over havet. Einebærene har vært brukt som smakstilsetning i generasjoner. Einebæret er en bærkongle dannet av tre skjell som er vokst sammen. Første og andre sommeren er det grønt, men ved modningen den derpå følgende vinteren får det et blått overtrekk av utskilt voks.