Glimt fra fuglenes liv i parken
Spennende opplevelser venter den som beveger seg rundt i nasjonalparken en stille morgen i august. Havørn, storskarv, polarsnipe, myrsnipe, gravand og gjøk var noe av det hobbyfotograf Dag Amundsen fanget med kamera på sin vei.
Havørn
Havørna er Norges største fugl med et maksimalt vingespenn på 2,65 meter. I 2016 kom havørna tilbake til nasjonalparken, etter et fravær på 100 år. Nå ser det ut til at den har etablert seg her for godt. Foto: Dag Amundsen
Luftens baron - havørna
Dag Amundsen forteller: «Dette er er sannsynligvis den samme fuglen som har hekket i nasjonalparken i flere år. I fjor fikk de tre unger, noe som er litt uvanlig. Det er derimot ikke så uvanlig at de tar et hvileår, da det ikke er hekking i år. Kan hende de prøver seg på nytt neste år. Jeg har sett begge voksenfuglene tidligere i år i samme område rundt Vestre Bolæren. Fuglen på bildet kom flygende fra Vestre Bolæren og satt seg på en stor stein på naboøya, Haneflu».
Havørna tar en hvil på en stor stein på Haneflu. Foto: Dag Amundsen
Storskarv
Storskarven har det blitt flere og flere senere år. På Selskjærene var det rundt 120 storskarv denne morgenen i midten av august, da Dag Amundsen var ute med båt og kamera. Han forteller også at «det hekker et stort antall skarv på Fjærskjær utenfor Torgersøya, ca 60/70 par.»
Polarsnipe og myrsnipe
Gravand
Gravand er en av våre mest fargesprakende fugler. Ikke så lett å se at dette er en gravand, kanskje? Men Dag Amundsen forteller at dette er to ungfugler av årets kull som ikke har utviklet voksen fjærdrakt riktig enda, og en voksen hunn som myter (skifter fjær). Disse eksemplarene kom han over en morgen i midten av august ute i nasjonalparken. Her er de på vei sørover og tok seg en velfortjent hvil på et skjær, før nye etapper på vingene.
Gjøk
Dette fantastiske, og nesten makabre bildet, viser en gjøk som blir matet av sin «fostermor», den vesle heipipelerka. Hun har fått jobben! Bildet er tatt av Dag Amundsen i Moutmarka nå i sommer.
Fjæreplytt
Fjæreplytten er en liten, kortbeint vadefugl med et forholdsvis langt, nedoverbøyd nebb. Den tykke kroppen og de korte beina gir et karakteristisk lubbent inntrykk. Fjæreplytten har en karakteristisk låt «plytt» (der av navnet?) som gjentas i korte serier.
Fjærplytten hekker langs kysten i Nord-Norge og på Svalbard. Den hekker også på snaufjellet opp til snøgrensa. Om høsten og vinteren trekker den sørover og noen overvintrer langs våre kystområder, også i Færder nasjonalpark. Fuglen er vanskelig å få øye på da fargen og stedene den oppholder seg ofte har samme farge, grå og brun.
Fuglene på bildene er tatt på Selskjæra på høsten og vinteren. Foto: Dag Amundsen
Storjo
Storjo kan ses hos oss på trekket vår og høst og da ofte flyende midtfjors. Den hekker bl.a. på Svalbard og mellom Finnmark og Møre. De er sjelden å påtreffe på de ytterste øyene i nasjonalparken. Fuglen på bilde rastet på søndre Fuglehuk. Kan lett forveksles med stormåke på avstand.
I strømmen av negative nyheter om fuglebestander, så er faktisk storjo en art som vokser i antall individer. Store Færder fuglestasjon forteller også at den nå kan påtreffes midtsommers ved de ytre øyene.