Vi kan stolt fortelle at vi nå har en observasjon på Ildverket av en av havørnungene som ble merket på Vestre Bolæren!

Forvalter synes det er utrolig spennende at det nå er gjort en observasjon av en av ungene. Ungen har tatt vingene fatt og fløyet over til Ildverket, kanskje får vi et nytt hekkende par i Færder nasjonalpark? Det hadde vært veldig moro. Observasjonen ble gjort av Ove Christoffersen fra Skjærgårdstjenesten 22 desember 2023, han har også tatt noen flotte bilder. Bildene er gransket, og Per Espen Fjeld er klar på at det er en av ungene han merket i 2022.

Havørnungen flyr av sted. Foto: Ove Christoffersen
Havørnungen flyr av sted. Foto: Ove Christoffersen

Fakta om havørn

  • Den har 240 cm mellom vingespissene og veier mellom 3,5-6,5 kg.
  • Havørna lever i hovedsak av fisk og sjøfugler men spiser gjerne åtsler av fisk, sel og ulike pattedyr.
  • I snitt fostrer havørna opp cirka 2 unger per år.
  • Den kan bli opptil 50 år gammel.
  • Havørna legger to til tre egg som ruges i 35 til 45 dager av begge foreldrene.
  • Den hekker langs kysten fra Finnmark til Vest-Agder men den er mest utbredt i Nord-Norge.

Tilbake til 2022, på oppdrag fra Færder nasjonalpark, tok Per Espen Fjeld fra Store Færder Ornitologiske Stasjon og ringmerket havørnungene som lå i et reir i nasjonalparken. Havørna har etablert seg i Færder nasjonalpark. Da den hekket for første gang i 2016 var det 100 år siden forrige gang den hadde vært i Oslofjorden.

En imponerende merking. Opp på toppen av ett rundt 20 meter høyt furutre, som måtte bestiges med profesjonelt klatreutstyr, og en stige som ble montert på toppen for å komme opp den siste biten til reiret.

Der satt det to litt skeptiske unger som da fikk ring på foten sin. Havørn foreldrene sirklet rundt og passet på. Disse ungene får ett vingespenn på opp til 2,5 meter, tenk på det! Havørnen er norges største rovfugl.

Med seg på laget hadde Fjeld sønnene som hjalp til med sikring og filming.

Ringmerking med unikt ID-nummer er en svært viktig metode for å vite mer om fuglene, blant annet hvor de reiser når de blir voksne.

Ringen er ikke vond for fuglene å ha på, det blir som vi mennesker har en klokke på armen. Ringmerking er likevel strengt regulert for å sikre god dyrevelferd, og alle ringmerkere må ha omfattende kursing og årlig lisens.

En stor takk til Store Færder Ornitologiske Stasjon og Per Espen Fjeld som på imponerende vis merket havørnungene. Og til Ove Christoffersen som observerte og fikk tatt flotte bilder av ungdommen på Ildverket!

Havørnunge på svaeberg i solnedgang, på Ildeverket. Foto: Ove Christoffersen
Havørnunge i solnedgang på Ildeverket. Foto: Ove Christoffersen

Vi alle er spent på hvor ferden går og om de slår seg ned, hekker og trives i nasjonalparken.