Med påskeferie i egen kommune er det duket for mange fine turer både til fots og med båt. Men på grunn av den svært tidlige våren ligger mange fugler allerede på reir.

Grågåsa ligger på reir allerede

– Vi har fått meldinger om at grågåsa allerede ligger på reir i nasjonalparken, forteller nasjonalparkforvalter Anne Sjømæling. – Derfor blir det ekstra viktig å vise hensyn både når du er på tur til fots eller med båt. Hunden din er velkommen til å bli med på tur, men husk å ha den i bånd.

Båttrafikk kan være svært stressende for ærfuglene

De siste ukene har det vært rapportert om omfattende død av ærfugl og andre sjøfugler langs kysten i Ytre Oslofjord. En foreløpig obduksjonsrapport på seks fugler viser at de døde av avmagring. – Derfor er det nå ekstra viktig å vise hensyn og ikke forstyrre fuglene unødig, sier Per Espen Fjeld i Statens naturoppsyn. – For ærfugl som sulter vil det å flykte unna for eksempel båter i høy fart være en stor tilleggsbelastning, og i ytterste konsekvens kan de dø av dette.

Ut på tur er godt for kropp og sjel

– Vi håper jo folk kommer seg ut på tur i hjemmepåsken, sier Sjømæling. – Vi kan anbefale flotte turstier både i Moutmarka, på Østre, Midtre og Vestre Bolæren. Hvaløy og Ildverket har nylig fått fine, merkede turstier og informasjonsskilt. Eller hva med en tur til Verdens Ende?

Før du drar på tur, sjekk turvettreglene til Færder kommune

 

God påske!