Steder å se


Mennesker og husdyr har bodd og satt sitt preg på skjærgården gjennom mange hundre år. Rester av bygninger og skipsvrak forteller noe av historien. Færder nasjonalpark er rik på kulturminner, både over og under vann. Eksempler på slike kulturminner er russerfangeleiren, husmannsplassene i Nordre Jensesund og Rønningen og kompassrosen, alle på Bolærne, samt Fulehuk og Færder fyr, fyrruinene på Store Færder og deler av gårdsbebyggelsen på Søndre Årøy.

Historiske anlegg knyttet til fiske, losvesen og forsvaret inngår også i områdets verneverdier. Sandøsund på Hvasser er fortsatt en levende fiskeri- og loshavn, mens de mest kjente forsvarsanleggene finnes på Torås, Mågerø, Vardås og Bolærne, sistnevnte innenfor nasjonalparkens grenser. Tønsberg Forsvarsforening arrangerer guidede turer i perioden 13.5-18.09.

SE KART

I Nasjonalparken


Bolærne - Photo: Jørgen Kirsebom

Bolærneøyene

Her kan du sole deg, bade, fiske, gå flotte turer gjennom skog og på svaberg, samt oppleve et imponerende forsvarsanlegg.

LES OG SE MER
Verdens ende, senter - Photo: Strobe Foto

Verdens Ende

Nasjonalparkens besøkssenteret, Restaurant, Vippefyret og utsikt over blankskurte svaberg, skjærgården og skipsleia.

LES OG SE MER
Moutmarka-landskap - Bilde av Strobe Foto

Moutmarka

Moutmarka er et av landets mest spennende naturområder med et enormt biologisk og geologisk mangfold.

LES OG SE MER
Bilde av færderfyr bildet er tatt av Jørgen Kirsebom

Færder fyr

Færder fyr er selve portvokteren til nasjonalparken mot sør. Det 43 meter høye fyret har vært i drift siden 1857, da det erstattet fyret på Store Færder.

LES OG SE MER
Fulehuk - Photo: Jørgen Kirsebom

Fulehuk

Fyret ble etablert i 1821 og er bygget av stein fra Neslandet ved Drammen. Det finnes også et overnattingstilbud i fyrbygningen og naustloftet.

LES OG SE MER

Ildverket

Ildverket er en av kystperlene for båtfolket og padlere. Paradisbukta i øst med sandstrender, svaberg og badeplasser lever opp til sitt navn.

LES OG SE MER

Hvaløy

Hvaløy ligger lett tilgjengelig fra Tønsberg og Nøtterøy og er et godt utgangspunkt for dagsutfart. På denne øya har vært det værtbosetting siden 1600 tallet.

LES OG SE MER

Nær nasjonalparken


torås - Photo: John Toresen

Torås Fort

Det nedlagte kystfortet i nasjonalparkens randsone et par km nord for Verdens Ende ble påbegynt i 1939 og videreutviklet av den tyske okkupasjonsmakten under krigen.

LES OG SE MER
Fjærholmen - Photo: Strobe Foto

Fjærholmen

Fjærholmen ligger på Nøtterøys østside og har kommunens største og fineste badeplass. Fine svaberg og gresslette med lekeapparater.

LES OG SE MER
Bilde fra sandøysund - Photo: Strobe Foto

Sandøsund

Den populære ferieøya Hvasser i nasjonalparkens randsone er los- og fiskerihavn og tilbyr et yrende liv i sommermånedene.

LES OG SE MER
Tønsberg brygge - Photo: Reidun Mangerud

Tønsberg

Byen tilbyr et yrende kultur- og uteliv. Tønsberg byr på kontinuerlige utstillinger på Haugar Vestfold Kunstmuseum. Byen har også en av landets beste gjestehavner.

LES OG SE MER

Utforsk stedene i kart