Hvorfor skal vi spise tang & tare?

På samme måte som vi høster bær og sopp i skogen, kan vi også ta i bruk tareskogen langs kysten vår til bruk på kjøkkenet. Våre forfedre og formødre gjorde dette, men kunsten å bruke tare som mat har i stor grad gått i glemmeboka.

Tang og tare benyttes som næringstilskudd og smaksforsterker, og ikke som erstatning for hovedingrediensene i kosten. Tare inneholder viktige mineraler, antioksidanter, og dessuten B- og C-vitamin. Noen tarearter har også proteiner, flerumettede fettsyrer og fiber.

Taren er spesielt rik på jod. Jod er et næringsstoff som er viktig for kroppen. Man skal imidlertid heller ikke få i seg for mye jod, så det kan være fornuftig å ikke innta for store mengder. Jod-mengden reduseres vesentlig ved koking i vann, og allerede ved 60°C blir høye jod-mengder fjernet, uten at mengden av andre næringsstoffer reduseres vesentlig.

Her er noen artikler om tang og jod, og forskning rundt dette.
Mattilsynet.no
Hi.no

Sjømatdata er en database, hvor du kan søke etter og sammenligne innholdet i næringsstoffer og uønskede stoffer i villhøstet og dyrket tare.

Klikk her for å besøke Sjømatdata.no